Rejseguiden

Har du styr på reglerne for sygdom og ferie?

Du har helt styr på, hvor mange dage der er til du skal rejse og alting er booket og klar. Men har du også styr på reglerne for sygdom og ferie, hvis du skulle være så uheldig at blive ramt af sygdom før eller under din ferie? Hvis kravene er opfyldt, har du nemlig ret til erstatningsferie, så du kan holde din ferie på et andet tidspunkt, når du er blevet rask.

Hvad er erstatningsferie?

Erstatningsferie er som ordet lægger op til: en ferie, der erstattet den ferie du skulle have haft, da du blev syg. Som ansat har du ret til erstatningsferie, hvis du bliver syg under din ferie. Du skal dog være opmærksom på følgende tre betingelser:

  • De første fem sygedage betragtes som karensdage. Du har først ret til erstatningsferie fra den sjette sygedag på din ferie.
  • Du skal dog overholde de regler om anmeldelse af sygdom, som din virksomhed har. Ofte er dette på første dagen. Hvis du først melder dig syg på tredje dagen, vil de to første dag være tabte. De tæller hverken med som karensdage eller erstatningsferie. Så sørg for at melde dig syg med det samme. Det er kun under særlige omstændigheder, hvis du overhovedet ikke har været i stand til at sygemelde dig, at man ser bort om kravet for sygemelding på første dag.
  • Du skal få en lægeerklæring på første sygedag, du skal derfor finde en læge i det land du befinder dig i. Det er dig selv, som selv skal betale for lægeerklæringen. Hvis der er tale om sygdom over flere sygdomsperioder eller i flere ferieperioder, skal du have en læges dokumentation for hver af dem.

Derudover skal du være uarbejdsdygtig i forhold til dit konkrete arbejde for at have krav på erstatningsferien.

Som udgangspunkt skal erstatningsferie afholdes indenfor samme ferie. Hvis dette ikke er muligt på grund af sygdom, barselsorlov eller lignende kan ferien enten overføres til næste ferieår eller udbetales som feriepenge.

Hvad hvis du bliver syg inden ferien?

Der er tale om feriehindring, hvis du bliver syg inden din ferie. Dette har du pligt til at oplyse til din arbejdsgiver, da din ferie vil blive aflyst og en almindelig sygdomsperiode vil påbegynde. Hvis du bliver syg i weekenden og din første feriedag er mandag, er din ferie teknisk set allerede startet.

Det er vigtigt, at, hvis du bliver syg før eller på din ferie, at du med det samme får en lægeerklæring. Ellers kan der være uoverensstemmelse mellem dig og arbejdsgiver, hvor det vil være ord mod ord i forhold til påstående start af sygeperioden. Hvis der sker uoverensstemmelser kan det anbefales at have en advokat indover for at få styr på tingene og sørge for at alting forløber efter korrekt praksis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *